ponedeljek, 28. junij 2010

28.6.2010

Pred nami je spet nov teden, v katerem je danes ponudba skromna, razen tenisa (pri katerem moram povedati, da vsi najboljši tipsterji jamrajo, da je letošnji Wimbledon katastrofa), dveh tekem svetovnega prvenstva in pa švedske lige ni na programu nič kaj pretresljivega - no vsaj kvote še niso odprte. Morda spet kakšna napoved iz Norveške.

Že prejšnji teden sem začel govoriti o banki in o njenem procentu, ki naj se ga stavi na posamezno tekmo.

Torej, toplo priporočam vsem, da naj posamezna stava ne presega 5% vaše banke. Torej če imate npr. na stavnem računu 1000€, naj stava ne presega 50€. To je dologoročno edini pravi način za zaslužek, saj ste pokriti pri t.i. "slabem streaku", pri katerem npr. izgubite 5 stav zapored. Seveda, so tudi zaslužki manjši, vendar imejte v glavi, da stavljanje ni hobi, niti zabava, temveč dolgoročna investicija v to, da si lahko ali kupite nov TV ali greste na dopust, pa do tega da npr. z priigranim denarjem investirate npr. v nakup nepremičnine. In da pridete do takšnega nivoja, je poteben čas ali pa seveda precejšnja začetna banka. Morda, začnite z mislijo, da je enkratno, če vam stave plačajo elektriko, ogrevanje, vodo..torej bodite zadovoljni na začetku z nekje 250€ - 400€ mesečnega profita. Lahko se zadovoljite s tem, da vam je ta znesek zadosten, lahko pa gradite banko in npr iz 1000€ naredite 3000€, kar takoj pomeni (pri 5% stave/banke) stavo za 150€. To pa je že potem kar lepa vsota - saj vam že 3 dobljene stave (z povprečnimi kvotami okoli 1.80) prinesejo 360€ čistega dobička, kar pa je v današnjih dneh, ko nekateri delajo za 600€ na mesec, precejšen kupček denarja za skoraj nič dela.

Je pa dejansko na vsakem posamezniku kako se odloči, verjemite mi, je pa lažje, ko enkrat ne poslujete več z vloženim denarjem, ampak igrate le še z dobičkom iz stav in vam ta dohodek predstavlja dodano vrednost vsakega meseca.

Eno pomembno temo bi tukaj še rad omenil. In to je t.i.chasing losses oz. lovljenje izgubljenega, kar je ena od najpogostejših napak stavcev. Gre za to, da stavec ob slabem dnevu "mora" dobiti nazaj izgubljeni denar in tako hoče že isti dan najti nove stave. Napaka! To je edini način in razlog zakaj obstaja po svetu toliko stavnic. In prav tu pride do izraza 5% vložek na stavo. Ne lovite izgub, če ste našli na posamezen dan 5 dobrih stav, vložite denar na njih in ne stavljajte več do naslednjega dne (razen "live" stav, o katerih bom še govoril). Najbojše je, da ugasnete računalnik in preverite rezultate npr. preden greste zvečer spat. Zelo pogosto se dogaja, da če imate npr. res slab dan in izgubite npr 4/5 stav, dobite neustavljivo željo po tem da priigrate izugbljeno nazaj in "silite" ter tako stavite na tekmo, ki vam pred izgubo ni bila niti najmanj všeč. Tukaj ne govorimo več o stavah temveč o kockanju, ki pa nima vsaj po mojem mnenju nič za opraviti z tem kar se trudimo doseči.

Banka. Torej to je vaš začetni kapital s katerim boste vstopili v svet stav. Ta je lahko 100€ ali pa 10000€. Pač odvisno koliko menite da lahko namenite za stave, oz. bolje rečeno koliko nameravate investirati v ta posel. Je vaš štartni kapital in popolnoma enako kot štart podjetja ali s.p.-ja, kjer potrebuje vsaka poslovna ideja en zagonski kapital. Tu le eno opozorilo. Nikoli ne uporabite za stave toliko, kot si ne morete privoščiti in nikoli si ne izposojajte denarja za stave, to je slaba poteza in vaši živci bodo preveč trpeli .

Lahko bi še napisal marsikaj o banki in stavah, vendar menim, da je za to objavo zadosti. Vsekakor pa poznate že  e-mail naslova, kamor lahko naslovite vsa vaša vprašanja.

V naslednji objavi se bom dotaknil stavnic in vam skušal predstaviti razloge zakaj staviti na določenih stavnicah in prav tako način vplačila na le-te.

Uspešen začetek tedna in veliko sreče pri stavah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar